Karperkrant.nl

Karpersterfte op vijvers en kanaal

donderdag 28 juni 2012
Shit, het is weer zover! Een flinke karpersterfte bij onze zuiderburen. Het KHV, Koi Herpes Virus, heeft toegeslagen en meer dan veertig karpers hebben hierbij al het leven gelaten.

nkele weken geleden werd het virus ook vastgesteld bij de karpers op het kanaal Bocholt-Herentals. Hoe de vijvers van het Prinsenpark besmet raakten is meteen duidelijk. Het water van de vijvers wordt aangevoerd uit dat kanaal.

"Het virus is niet te bestrijden, we moeten gewoon wachten tot het voorbij is", legt parkwachter Jan Cortens uit. "Momenteel hebben we al een veertigtal dode karpers uit het water gevist in de Hooibeekvijver en de kleine vierkante vijver. Wat opvalt is dat het de grootste exemplaren uit de vijver zijn, vissen van bijna een meter groot komen aan het oppervlak drijven. Om n of andere reden blijven de kleinere karpers gespaard."

Zaterdag werden de eerste dode karpers opgemerkt. Gisteren kwam een bioloog van het Provinciaal Instituut voor Hygine de dode vissen ontleden. "Het staat nog niet voor honderd procent vast maar naar alle waarschijnlijkheid is het Koi Herpesvirus oorzaak van de massale sterfte. De vissen vertonen ook de typische kenmerken van de ziekte. Ze hebben ingevallen ogen, vlekkerige kieuwen door de ontsteking en ze verliezen hun slijmlaag. Ook de massale sterfte is een kenmerk maar we denken dat de groten allemaal dood zijn nu. De andere vissen kunnen niet ziek worden maar wel drager zijn van het virus."

Er is geen remedie om de ziektekiemen te stoppen, men kan geen middel in de vijvers gooien om het water te zuiveren. "Het enige middel is het water opwarmen tot boven de 30C, maar dat is onmogelijk in onze vijvers. Bij die temperaturen wordt het virus geremd, ook wanneer het water minder dan 15C warm is."

Er worden in de toekomst geen nieuwe karpers op de vijvers gezet want ecologisch gezien is de karper geen meerwaarde voor de vijvers.

Bron: Antwerpe Gazet